Incomplete Sentence Quiz #1
Answers & Explanations

1. C

2. D

3. C

4. B

5. A

6. A

7. D

8. C

9. D

10. D

Below are Explanations for each Question.

In the Incomplete Sentence part of the TOEIC, each question usually tests you primarily on one of the following English Language Skills: VocabularyGrammar or Sentence Structure.  Knowing what kind of English Skills the question is focused on will help you more quickly identify wrong answer choices and find clues to the correct answer.

Note that some Answer Choices are PROBABLY WRONG and PROBABLY CORRECT.  On the TOEIC, you may find two Answer Choices which could work–the correct one is the Answer Choice that is better supported by clues in the sentence.

If you have any questions about the Business Words from this Quiz, please leave a COMMENT BELOW. It is my desire to help you Master the TOEIC!

1. C

Question Focus: Vocabulary

“The sales and marketing departments need to _______ their plans and activities to better serve the company’s bottom line.”

Looking at the sentence, we see that the Subject (the “actor” of the verb) is “sales and marketing departments”; the Object (the “receiver” of the verb) of the verb is “their plans and activities”.  Which of the Answer Choices is an action that “departments” can do AND are related to “plans”?

(A) nominateWRONGthis usually means “to propose” or “to name”; but people are nominated, not “plans”
(B) elevateWRONGthis usually means “moving upward”, but could also mean “to raise above others in a group”, but there is no mention of other departments and their plans
(C) coordinatePROBABLY CORRECT this is a common action between departments in a company, and plans are often “coordinated”
(D) designatePROBABLY WRONGthis usually means “to appoint” or “to assign”, and while “plans” can be designated (normally “people” are designated), “designating” does not have a clear connection with serving the company’s “bottom line” (“profits”)

2. D

Question Focus: Grammar

“I thought the gift I had ordered would arrive before Christmas, but it’s December 26th and it still hasn’t _______ up.”

Looking at the sentence, we see the word “hasn’t” before the blank–”has” or “have” are used in only a few verb tenses: Past, Present or Future Perfect forms, and both Simple and Continuous/Progressive forms of them .  The sentence is talking about an action “still” not occurring; thus, we are looking for either the Present Perfect or Present Perfect Progressive form of “show”.

(A) showWRONGthis form of the verb does not work with “has”
(B) showingWRONGif “showing” is being used as a verb, then it needs the a form of the verb “to be” (is, are) in front of it
(C) showedWRONGthe action of “show” did not happen in the past
(D) shownCORRECT - combined with “has”, this is the present perfect form of “show”–the Present Perfect form is used when you are talking about an action that happened at some time before now, but the when it happened is unimportant or not mentioned

3. C

Question Focus: Structure

“_______ people who enjoy their work need time to relax, it is hard to pull themselves away from their job.”

Looking at the sentence, we see it is divided into two Independent Clauses; each clause has both a Subject/Actor AND Predicate/Action–this means that only certain Conjunctions or Adverb Clauses can be used in the sentence.  We also see that the Actions in the two clauses are in “conflict” with each other–”need time to relax” vs. “pull away from their job”.  Thus, we are looking for a word that makes that conflict clear.

(A) AlsoWRONGthis does not show a conflict between the two clauses
(B) However - PROBABLY WRONGwhen beginning a sentence with “however” you almost always need a comma right after “however”
(C) Even thoughCORRECT - this adverb clause can connect two Independent Clauses, and makes the conflict between them clear
(D) DespiteWRONGthis cannot go at the beginning of a clause that has both a Subject and Predicate, it can only be used with Noun Clauses

4.  B

Question Focus: Grammar

“After the teachers found the school principal had given herself a 15% pay raise, they _______ plans to hold a strike.”

Looking at the sentence, we see that the word “they” is before the blank, and “plans” is after the blank–”plans” could be either a verb or noun, but because “plans” does not agree with the pronoun “they”, it should be a noun in this sentence.  That means the blank needs to be a verb.  Also, the first clause in the sentence is talking about an action in the past.

(A) formulatePROBABLY WRONGthe Simple Present is only used for actions that happen all the time, but the first clause is talking about an action that only happened in the past
(B) formulatedPROBABLY CORRECT - this agrees with the idea of an action in past
(C) formulatingWRONGif the blank is a Progressive/Continuous form of “formulate”, then it needs the a form of the verb “to be” (is, are. was, were) in front of it
(D) formula - WRONGthis is a noun

5.  A

Question Focus: Grammar

“We thought that our online advertising campaign would be successful, but _______ has responded to the newsletter we sent out.”

Looking at the sentence, we see it is divided into two Independent Clauses; each clause has both a Subject/Actor AND Predicate/Action–this means that only certain Conjunctions or Adverb Clauses can be used in the sentence. We also see that because of the word “but”, the two clauses are in “conflict” with each other.  Thus, we are looking for a word that makes that conflict clear.

(A) no oneCORRECT - supports the conflict suggested by “but”, and agrees with the verb “has”
(B) anyoneWRONGagrees with the verb “has”, but does not support a conflict between the clauses
(C) someonePROBABLY WRONGagrees with the verb “has”, but does not support a conflict between the clauses
(D) noneWRONGsupports the conflict suggested by “but”, however it disagrees with the verb “has”–it needs the verb “have”

6. A

Question Focus: Vocabulary

“If you don’t like the new refrigerator you bought, you can always return it for a full_______.”

Looking at the sentence, we see that it is talking about “returning a thing” after it was bought because we “don’t like it”.  We need to find an answer that is a word connected with returning something to the store.

(A) refundCORRECT - this is what you get when you return something you have bought
(B) chargeWRONGyou don’t get charged (“have to pay”) more money if you return something to the store
(C) warrantyWRONGa warranty let’s you get a thing fixed for less money if it is broken
(D) rebateWRONGthis is a discount you receive after you have bought something

7. D

Question Focus: Structure

“_______ the successful summer season, the manager doesn’t think he can afford to add a new wing to the hotel.”

Looking at the sentence, we see that it is divided into a Dependent Clause and an Independent Clause.  The blank is in the dependent clause, with no Predicate.  Thus, only some Adverbs can be used in that clause.  Also, the relationship between the two clauses suggests a “conflict” or “paradox” (“successful” vs. “doesn’t think he can afford”) between them–a Correct Answer must show this paradox.

(A) Although - WRONGthis Adverb can only be used in clauses that have both a Subject and Predicate
(B) Because - WRONGthis Adverb can only be used in clauses that have both a Subject and Predicate–it would be grammatically correct if the Answer Choice was “because of” but would still not support the paradox between the clauses
(C) Due toPROBABLY WRONGthough this grammatically makes sense, it does not support the paradox between the clauses
(D) DespitePROBABLY CORRECT - this works grammatically, and supports the paradox between the clauses

8. C

Question Focus: Grammar

“Because of the snow storm, everyone at the airport _______ long departure delays to their flights.”

Looking at the sentence, we see that the blank must be a Verb, and the Subject/Actor of the clause is “everyone”.

(A) anticipationWRONGthis is a noun
(B) anticipatingWRONGif the blank is a Progressive/Continuous form of “formulate”, then it needs the a form of the verb “to be” (is, are, was, were) in front of it
(C) anticipatesCORRECT - this agrees with the Subject/Actor (“everyone” can “anticipate”)
(D) was anticipated - WRONGthis is the Passive Form, and would mean that someone else, not “everyone”, anticipated, but there is no one else in the sentence

9. D

Question Focus: Grammar

“The new invoicing program _______ us to more quickly send out bills and process money coming into the company over the last year.”

Looking at the sentence, we see that the sentence is talking about “last year”.  Also, because the there no verbs in Past Tense already in the sentence, the blank is very likely a some form of Past Tense verb.

(A) allowWRONGthis does not grammatically agree with “program”
(B) will allowWRONGthis is talking about the future, not the past
(C) are allowingWRONGthis does not grammatically agree with “program”
(D) allowedCORRECT - this agrees with the “last year”

10. D

Question Focus: Vocabulary

“Everyone expects the new pollution laws to pass and go into _______ at the end of this fiscal year.”

Looking at the sentence, because of the word “into” we see that blank must be an a Noun–into can introduce Nouns (including Gerunds).  The blank is talking about laws, so the answer must be something a law does or is.

(A) affectionWRONGthis word means “the feeling you like someone”
(B) effectiveWRONGthis is an adjective
(C) affect - WRONGas a Noun, this word means “to consciously put an emotion on display”
(D) effectCORRECT - combined with “into”, this means “to start”

If you have any questions about the Business Words from this Quiz, please leave a COMMENT BELOW. It is my desire to help you Master the TOEIC!

hit counter

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>